Fair Play az akcióvadászatban
Zso
4 napja

Lehet, hogy egy kép erről: ‎, szöveg, amely így szól: „‎FAIR PLAY AZ AKCIÓVADÁSZATBAN: گنشان تت ADJ IDŐT! JELÖLD A FORRÁST!‎”‎

Sokszor előkerül a téma: ki vitt ki egy akciót az oldalról máshova, ki hozott be egyet máshonnan, és megy a sértődés meg az "irgum-burgum mackókabát".

Tegyük ezt tisztába. Nem szeretnék semmit sem tenni a másolások ellen, mert csak széllel szemben pisilés lenne. Csak felesleges ellenszenvet szülne az egész, ráadásul könnyen fals alapokra helyeződhetne a gyanúsítgatás (sajnos futottam már bele ilyenbe én is, és utólag szégyellem is magam miatta, de legalább tanultam belőle).

A valóság az, hogy gyakran közös forrásból dolgozunk. Ugyanazokat a webshopokat bújjuk, így óhatatlan, hogy a különböző táborok szinte egyszerre szúrják ki ugyanazt a jó árat.

Azonban vannak helyzetek, amikor egyértelműen egy másik magyar oldalról (vagy épp az Ármegosztóról) indul a tipp. Alapvetően azt kérem, hogy kerüljük el egymás tartalmának átemelését. A cél az, hogy mindenki a saját maga által levadászott akciókat ossza meg.

De ha kivételes esetben mégis rábukkantok egy olyan ajánlatra, ami egyszerűen túl jó ahhoz, hogy a mi közösségünk lemaradjon róla (vagy épp fordítva: innen vinnétek ki máshova), akkor kérlek, kezeljétek az alábbiakat egy abszolút minimum Fair Play elvárásként. Ha már elkerülhetetlen az átemelés, legalább csináljuk korrekten:

1. Hagyjatok egy kis időt! ⏳
Várjatok legalább pár órát a forrásbejegyzés megjelenése után, mielőtt átemelitek. Hagyjuk meg az elsőség örömét annak, aki eredetileg rábukkant.

2. Tiszteljétek a forrást! 🫡
Tüntessétek fel, honnan jött az infó (pl. név szerint: Akciókergetők, PH BestBuy, stb.). Ennyivel tartozunk a másiknak. Sőt, ha az Ármegosztóra hoztok be akciót, a forrásmegjelölésnél nyugodtan be is linkelhetitek az eredeti oldalt.

3. Húzzunk egy egészséges határt a mennyiségben! ⚖
Egy-egy kiemelkedő akció átemelése kivételes esetben belefér. De ha valaki szisztematikusan az összes (vagy a legtöbb) posztot elkezdi átvinni egy másik oldalról, az már minden szempontból kontraproduktív. Maradjunk meg az egyedi tartalmaknál, és ne akarjuk leklónozni a másik hírfolyamát.

Ezzel szerintem egy olyan helyzetet teremthetünk, ami nektek, akcióvadászoknak a legjobb: a jó dealek továbbra is mindenhol ott lesznek, de közben korrektek maradunk egymással.

Bízom benne, hogy tart már ott az Ármegosztó, hogy ez ne egy egyirányú, képmutató kérésnek érződjön, ami csak az oldal számára ideális. Őszintén szólva picit tartok ettől a vádtól, de jelen helyzetben nem tudok többet tenni a konfliktusmentes környezetért.

A végső szabály pedig legyen ez: ha nincs ott a forrás, tételezzük fel a másikról a jóhiszeműséget, és azt, hogy az akciót ő maga találta! 😇

Mit szóltok ehhez? 🤔

👍
3
👍
A hozzászólások tartalmáért kizárólag a felhasználók felelnek. Az Ármegosztó nem vállal felelősséget a fórumon közzétett véleményekért, információkért vagy linkekért. Fenntartjuk a jogot a hozzászólások törlésére, különösen, ha azok jogsértőek, félrevezetők vagy közösségellenesek.