2012-ben indította útjára a Nikka a Coffey Grain nevű whiskyjét, amely hamar nagy siker lett Európában. A kezdeti 0,5 literes kiszerelést a Taketsuru Non Age és Nikka Coffey Malt whiskykkel harmonizálva mostantól 7 decis verzióban válik elérhetővé.
A Nikka ezen kiadása abszolút különlegesség a minőségi whiskypiacon. Single grain, azaz egy lepárlóban készülő, különböző gabonák felhasználásával készülő whiskyt ugyanis egészen ritkán szoktak megjelentetni. A Nikka most azonban egy olyan párlattal rukkolt elő, amelyet a Miyagikyo nevű lepárlójában, ún. Coffey-féle oszlopos lepárlóberendezéseken desztilláltak. Ezek a berendezések – a malátawhiskyk főzéséhez használt kisüsti módszerrel szemben - folyamatos lepárlást tesznek lehetővé. Két ilyen, még 1963-ban Skóciából beszerzett lepárlótoronyban desztillálták le azokat az italokat, amelyekből aztán ezt a csodálatos italt, - a Nikka blendjeinek egyik fő alkotóelemét – megalkották.
A Nikka jóvoltából, a whiskyrajongók körében sokszor ismeretlen és kissé lesajnált grain whisky, most egy új és meglepő oldaláról mutatkozik meg. A magas kukoricawhisky aránynak köszönhetően egy egészen kerek, büszke, és intenzív jegyekben gazdag italt ismerhetünk meg.
International Spirits Challenge 2015 - GOLD
Hozzászólások